Hjälp och tips

onsdag 5 maj 2010

Zoorba -MONTERINGEN


@

Eftersom jag själv är nybörjare när det gäller amigurumi och tycker det är väldigt kul, och även lärorikt, att se hur andras figurer växt fram och monterats ihop, så tänkte jag lägga upp lite bilder på hur Zoorba blev till. Kanske, kanske kan det ge lite inspiration och hjälp för andra? Hoppas i alla fall på det :)

Tänker också försöka beskriva med lite bilder på hur jag gjorde för att armarna skulle bli ledade -dvs hur de skulle kunna snurras runt ett helt varv. Det är säkert inget nytt knep som jag kommit på (och inte alls så märkvärdigt heller!). Det är förmodligen redan beprövat av många.....men än så länge har jag inte sett det omskrivet någonstans....jag använde vanliga skjortknappar.....

Tja, ni som inte finner något nöje i monteringsbilder kan sluta läsa nu......för nu kommer de :)

Här är själva skon/stöveln klar. (I ett tidigare inlägg finns även en bild på skorna innan jag började virka skaften.) Det mörkblå "stövelskaftet" har jag virkat i den yttre maskbågen på det ljusblå granet (i öglorna närmast mot mig). Gjorde så på alla varven för att skaftet skulle bli lättare att vika ned -om man skulle vilja.

Jag fortsatte att virka själva benet med det kornblå garnet i den inre maskbågarna på det ljusblå garnet.
Gjorde så bara på det första varvet....sedan fortsatte jag virka som vanligt i båda maskbågarana.


Här har benen och själva kroppen börjat bli klara och jag håller på att fylla benen.
Sättet att fylla benen med plastgranulat i en nylonstrumpa har jag hämtat från Elisabeth Dohertys rådjur
Jag gjorde också så med min Astrid. Möjligtvis kan det bli lite för knöligt att "knyta" ihop strumpan. Jag knöt istället ihop den hårt med ett snöre innan jag klippte bort överflödet på strumpan.

Ska tilllägga att innan jag fyllde skorna med plastgranulat, lade jag ett mynt, dvs en 1-krona på botten i varje sko för att få bättre tyngd i fötterna. Upptäckte att de stod stadigare om jag gjorde så!

Här testar jag lite hur stort huvudet skall vara och vilken färg som passar bäst. Kollar att ben och kropp passar ihop.

Här har ena armen och händerna blivit klara och testar lite.
Är lite stolt över att jag lyckats få till torgvantarna :) För det syns väl att det är det?!
Det var kul att virka fingrarna. Gjorde dem med "muscher". Mörk bild, men den andra handen/vanten ligger nere vid ena foten. Virkade in armen i själva handen/vanten med samma teknik som jag använde då jag virkade på benen i skorna. Volangen på vanten är alltså virkad i den yttre maskbågen och armen i den inre maskbågen.
Rump-bilder! :)

Här börjar monteringen av armarna! På en del ställen ha jag läst att säkerhetsögon brukar användas. Testade med detta först. Men efter mycket krånglande hit och dit utan att få dit säkerhetsplattan på ögonen ordentligt och pga att det var så trångt och för tjockt att fästa ihop 2 delar, så gav jag upp. I stället kom jag på att försöka med vanliga knappar istället.
Jag använder två små skjortknappar till varje arm.
Med virknålen töjer jag ut ett hål på kroppen där armen skall fästas. Tittar man noga så tror jag man ska se hålet.

Här har jag gjort hål även i ena sidan på armen.
Dessa två hål skall sammanfogas med en knapp inuti armen och en annan knapp på insidan av kroppen.

Suddig bild, men här har jag trätt en bit garn genom ena knaphålet. (Har inte gjort någon knut på granet, men varit noga med att lämna en rejäl granstump hängande. Garnstumpen använder jag på slutet när jag är klar för att knyta ihop sammansättningen jättehårt.) Sedan stuckit in nålen i hålet på kroppen från insidan. Det är tråden som ligger på bordet som jag stuckit ut genom kroppen.

Sedan trädde jag in tråden i hålet på armen från armens utsida och sedan igenom det ena hålet på den andra knappen (den knappen ska stanna på insidan av armen. Man måste vara noga med att nålen går exakt rakt igenom hålen på de båda delarna. Och garnänden som jag lät hänga i bilderna ovanför måste fortsätta att hänga fritt. 

  
Här har jag stuckit nålen genom det andra hålet på knappen i armen och genom hålet på armen så att stråden kommer ut på utsidan av armen.
Sedan sticks nålen in i hålet på kroppen och in i det andra hålet på knappen som är på insidan av kroppen.


När tråden kommit ut på genom knappen på kroppens insida tar jag tag i garnstumpen och drar i änden där nålen sitter. Drar i  tråden ordentligt så att knapparna hamnar mitt för varandra. 
Här håller jag på att sticka nålen genom det andra hålet på knappen. Obs! Inte det hålet som tråden nyss kom ut genom.
Sedan träs nålen genom hålet rakt igenom hålet på kroppen och genom det andra knapphålet (inte det du använde senast) på armens insida. Sedan genom det andra hålet på samma knapp och ut genom armens hål och in hålet på kroppen och in i knapphålet på insidan av armen, in genom det andra knapphålet på samma knapp, ut genom hålet på armen osv.  Kontrollerar hela tiden att garnänden hänger fritt så att den inte är fastsydd någonstans!
Fortsatte sedan på det här viset några varv till. Samtidigt såg jag till att tråden blev åtdragen ordentligt varje gång den gått genom något knapphål.
När jag tyckte armen verkade sitta fast ordentligt ser jag till att de båda ändarna av tråden kommit ut genom knappen på kroppens insida. En tråd i varje knapphål! Därefter drar jag åt arbetet jättehårt med de båda trådändarna och knyter sedan hårt flera gånger över knappen så att den sitter fast ordentligt och stoppar in de båda ändarna i kroppen. Knuten skall alltså vara på insidan av kroppen.
Observera att man måste vara noga med att sticka nålen mitt igenom hålen på de båda kroppsdelarna så att man inte syr fast armen -för då kommer den inte att kunna snurras runt.

Därefter upprepade jag hela proceduren med den andra armen.
Var noga med att tummen hamnar på rätt sida innan Du börjar! 
Efter att armarna är fastsydda fyller jag det sista av armarna och syr sedan igen dem.

Pust! Är osäker på om jag lyckats förklara någorlunda begripligt hur detta gick till. Tycker själv det låter mycket omständigare än vad det faktiskt är =(
Du får gärna höra av Dig om du undrar över något!
 
Här testar jag att den fastsydda armarna går att vrida runt, runt. =)
Det gick jättebra! Kan tänkas att det blir ännu bättre med säkerhetsögon....men tycker i alla fall att detta kan vara ett bra alternativ för att få armarna ledade.
Hm...kanske skulle gå bra med en tunnare ståltråd också? Skall överväga det till nästa "filur" som jag gör.
Armarna och händerna fyllde jag enbart med lite syntetvadd.

Ögonen var lite trixiga att göra. Var så koncentrerad att jag glömde bort att ta bilder på själva monteringen och "piffningen" med pärlor och ögonfransar.
Här har jag i alla fall virkat ögonvitorna och provar knapparnas placering.
Tyckte dessa knappar var jätteroliga att använda som ögon!

Här är kroppen fylld med "plastgranulat i strumpa" på botten (upp till ca navelhöjd) och ovanpå det stoppade jag syntetvadd. Nu har jag kommit till monteringen av huvudet. Gör det med dubbel nylontråd eftersom den inte är så tjock att sy med och inte syns så väl. Kan dra tråden lite hit och dit då jag fäster den utan att det syns så väl.

Därefter sydde jag fast ögonen. Först ögonvitorna, sedan knapparna och sist piffningen med pärlorna.
Väldigt trixigt och tålamodsprövande :)

Därefter brodera dit näsa, ögonbryn och mun....och lite till brodyr på
bröstet. Och sätta dit öron förstås!

                                            KLART !!

@
Nu lovar jag att inte terrorisera mera med mina Zoorba-bilder!
Men vill Du veta något mer är Du självklart välkommen att höra av Dig =)

Och nu är det läggdags för lilla Zoorba och mig!
Sov gott!

@

14 kommentarer:

  1. Vad söt Zoorba blev! jag har följt ditt arbete med henne. Det måste varit väldigt pillrigt!!

    SvaraRadera
  2. Du säger att du är en nybörjare, men det vågar jag inte tro på ;) Väldigt, väldigt fint. Jag måste bara fråga hur du gjorde fötterna?

    SvaraRadera
  3. Tack så mycket för titten och era fina kommentarer!

    Jo, nog har det varit pillrigt allt att få till Zoorba! Många kvällar och nätter har gått åt till att repa upp och börja om.
    Och visst är jag nybörjare! =)
    Gjorde den första amisen kring jul i fjol (katten) och hittills har jag bara virkat efter andras mönster. Detta är min första alldeles egna ihopklurade sak! Men jag är väldigt envis av mig och ger inte upp i första taget om jag bestämt mig för något. Och nätet är en underbar inspirationkälla och kunskapsbank! Finns många där ute som jag beundrar!

    Fötterna hör till det som var klurigast att få till. Började med en magisk ring av 6 fm i mörkblått och virkade sulan med hjälp av en blandning av fasta maskor och halvstolpar....ökade lite också då och då..tills sulan såg bra ut. Sedan bytte jag till turkost garn och virkade sidan på skon genom att virka ett varv enbart i de yttre maskbågarna (maskbågarna närmast mot mig när jag håller i arbetet. Då formades sidorna på skon. Varven efter virkade jag som vanligt i båda maskbågarna, men med en blandning ökningar av halvstolpar och fasta maskor på den delen som skulle bli överdelen på skon. Skons baksida virkades med enbart fasta maskor. När jag var nöjd med skons överdel virkade jag några minskningar på överdelen för att den skulle övergå till skoskaft. Hm...har bara lite kluddiga anteckningar på skorna. Trodde jag skulle komma ihåg allt med stöd av dem...men tyvärr! :( Förresten! Jag lade i en krona i varje sko innan jag fyllde dem. Upptäckte att Zoorba stod stadigare på det viset.

    Ber om ursäkt att detta blev både långt och så otydligt =(

    Beroende på vilket intresse som finns här så kanske jag återkommer framöver med ett "Zoorba-mönster"
    Verkar vara ett rätt tufft jobb att skriva ned ett bra och tydligt mönster.......

    SvaraRadera
  4. Go'morron! Zoorba platsar verkligen i vilken "sötis-lista" som helst, och inte nog med det; det är ett jättejobb du gjort, med ledade armar, mycket teknikvirkning, brodyr etc! En källa till inspiration för oss alla =)

    Ang mina "mormorstofflor"; jag tror jag ska ge mig på ett försök, men vad tror du om val av mönster på rutorna? Ska man köra samma på alla rutor, eller ska man göra en tätare variant på dem under sulan...? Vi har rätt kalla golv här hemma...

    Ha en underbar torsdag!
    Kram Nettan

    SvaraRadera
  5. Ha en bra helg! Göra nåt kul?

    SvaraRadera
  6. sv. usch då. hoppas din lille kryar på sej snart! jo, de va riktigt jobbigt att virka med sånt garn som har så mkt päls men det gick tillslut =)

    SvaraRadera
  7. "Poff"

    Hoppas du läser det här. Du har ju ingen suynlig blogg eller mail :)

    Ber om ursäkt! Dtt smög in sig ett litet fel i min dåliga beskrivning av foten/skon. Jag har visst skrivit så här:
    "....ökade lite också då och då..tills sulan såg bra ut. Sedan bytte jag till turkost garn och virkade sidan på skon genom att virka ett varv enbart i de yttre maskbågarna (maskbågarna närmast mot mig när jag håller i arbetet. Då formades sidorna på skon"

    Det ska vara så här! :
    "....ökade lite också då och då..tills sulan såg bra ut. Sedan bytte jag till turkost garn och virkade sidan på skon genom att virka ett varv enbart i de yttre maskbågarna (alltså maskbågarna längst ifrån mig när jag håller i arbetet och håller undersidan av sulan nedåt/mot mig. Då formades sidorna på skon"

    Hm....väldigt luddigt fortfarande!
    Inser att jag nog aldrig kommer att kunna skriva ned ett mönster med tydliga instruktioner :(

    Trevlig helg!

    SvaraRadera
  8. Åh tycker rådjurskidet Astrid är såå fin!
    Kika gärna in i min webshop http://www.beautyinsideout.se

    SvaraRadera
  9. Tusen tack för länken, den blomsterrutan kommer passa perfekt längst fram på toffeln!

    Ha en härlig lördag!!

    SvaraRadera
  10. Tack så hemskt mycket. Jamen du gillade du ngt smycke så skall du ju absolut ha denna koden som ger dig 10% på allt..
    Ange koden pinklady i kassan;)

    SvaraRadera
  11. Cool!
    Ville bara stop by och säga att jag tycker din blogg är jättebra! Har lagt till dig på bloglovin.se :)
    Ha en bra helg!

    SvaraRadera
  12. Tack så jättemycket! Fast min blogg är relativt nystartad så den är inte så spännande än. Men blir jätteinspirerad av alla dina foton. :)

    SvaraRadera
  13. Hej!
    Jag hittade precis till din blogg via Mönsterarkivet och jag måste bara säga att dina amigurumis är helt fantastiska. Jag är djupt imponerad! Virkar själv amigurumi och tycker väl att jag är okej på det men inte ens i närheten av det du lyckas åstadkomma.
    Jag gillar verkligen också hur du använder dig av knappar som dekorationer och ögon. Får man fråga var du köper knapparna någonstans?
    Tack för en fantastiskt bra och väldigt inspirerande blogg! =)

    SvaraRadera
  14. Oj! Tack igen snälla ni för alla era gulliga kommentarer!!
    Jag blir så glad och riktigt stolt ;)

    Maria!
    Försökte se om du hade någon blogg, men du hade valt att vara anonym...
    Knapparna har jag köpt i Sundsvall på en garn- och handarbetsaffär som heter "Flitiga fingrar".
    De har jättemycket fina knappar där, men de finns säkert att få tag på i fler städer. Var dit förra vecka för att köpa fler "Zoorba-ögon", men då var de slut i den färgen :(
    Ja, jag har börjat gilla att använda knappar i stället för säkerhets-ögon....hjälper liksom till att ge en mer "unik" karaktär åt figuren. =)

    SvaraRadera

Related Posts with Thumbnails